Mi a csakra?

A csakra szanszkrit szó, jelentése: „kerék”. Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Olyan, mint amikor egy vízzel teli kádban a vizet egy bottal erősen felkeverjük. A víz örvényt képez, amely valóban hasonlít egy kerékhez, vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. Ezek a forgásirányok minden élőlénynél, férfiaknál, nőknél, időseknél és gyermekeknél, és állatoknál azonosak.

A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát.

Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni.

Hagyományos érzékszerveinkkel fel nem fogható energiaközpontok gondoskodnak arról, hogy életenergiánk eljuthasson testünk-lelkünk minden egyes kis zugába.

Hét nagyobb energiaközpontot különböztethetünk meg: Gyökér-, Szakrális-, Napfonat-, Szív-, Torok-, Homlok-, Korona-csakra. Hogy valóban el tudjuk képzelni helyüket a „testünkben”, egy-egy belső-elválasztású mirigyhez vagy idegfonathoz kapcsolhatjuk őket; mint a Gyökér-csakrát a mellékveséhez, az Szakrális-csakránkat az ivarmirigyekhez, Napfonatunk a hasnyálmirigyhez, Szívközpontunk a csecsemőmirigyhez, Torok-csakránk a pajzsmirigyhez, a Homlok-csakránk az agyalapi mirigyhez, míg Korona-csakránk a tomozmiriggyel áll összefüggésben.

Csakrák

csakrak-image

emberA keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja, amelyek kerekekhez hasonlóan forognak, és lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását: gyökér-csakra, szakrális-csakra, köldök-csakra, szív-csakra, torok-csakra, homlok-csakra, korona-csakra.

A csakrákat a szusumná nevű, legfontosabb energiacsatorna köti össze, amely a gerincoszlop belsejében, a fej irányában felfelé halad, és a fejtetőn végződik.Minden egyes csakra egy meghatározott energiafrekvenciával rendelkezik, és a fizikai testben található szervekkel tart kapcsolatot, amelyek a kapcsolódó csakra frekvenciáján rezegnek. Ezek a szervek elnyelik, átszűrik, mintegy finomítják ezt az energiát, majd egy adott minőségként kisugározzák azt magukból. Az egyén tudatosságától függően a kisugárzott minőség összhangban van az adott személy legmagasabb potenciáljával, vagy olyan energiákkal, amelyeket az élet alkímiájában még meg kell tisztítani. Ha egy szerv a kifinomult potenciáljával rezeg, a vele kapcsolatot tartó csakra harmonikus lesz. Valamely csakra pangása mindig a hiányos élettapasztalatokkal függ össze. A kifejezés, megnyilvánulás ilyen vagy olyan módon megreked, és ez az energiaáramláson belül blokkhoz, gáthoz vezet.

 

Gyökér-csakra (alap-csakra)

Szanszkrit neve Muladhara, melynek jelentése támasz, gyökér. Ez az egész rendszer alapja, az építőkő, melyen minden további csakra nyugszik. Ez köt össze minket az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átviszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen keresztül áramlik energiarendszerünkbe. Ezért a gyökércsakra a föld elemeihez van hozzárendelve, színe a tűzpiros, az energia és az aktivítás, bolygónk legbelső magjának a színe.

Muladha
MULADHA

 

Szimbóluma: négyszirmú lótuszvirág

Elhelyezkedése: gát, a gerinc alsó része

Hozzárendelt testrész: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, fogak, köröm, valamint a végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, a vér és a sejtfelépítés, nyirokkeringés,kiválasztó-rendszer

Hozzárendelt mirigy: mellékvesék

Érzelmi jelentés tartalma: a düh, a harag, a különféle flusztrációk, az elutasítottság.

Szimbolikus jelentése: a vér, az élet, energia, akaraterő, túláradó életkedv, bőség, érettség, újjászületés, véráldozat, veszély, gyors segítség.

A Gyökér-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

A színterápia az izzó vörös színt alkalmazza, – mivel uralkodó bolygója a Mars -, és a többi szelíd gyógymód a következőkkel erősíti meg gyógyító erejét:

Szimbóluma a négyszirmú lótuszvirág, melynek szirmai négy fontos idegdúcot jelenítenek meg.
Drágaköve az achát, a vérkő, a jáspis, a gránát, a hematit, az ónix, a vörös korall és a rubin.
A hozzá rendelhető fém az ólom, az elemek közül pedig a kalcium tartozik ide.

Illata a citrus és a szegfűszeg, míg az aromaterápiában a cédrus, a lótusz és a szegfűszegolaj segítheti működését harmonizálni.
A Bach-virágterápiában alkalmazott növények közül a tárnics, a gyertyán és a vadzab ennek a területnek a gyógyítói.

A gyógynövényei pedig a feketeszeder, a boglárka, a gyíkfű, a csipkerózsa, a közönséges ebnyelvfű, a hullócsillag, a trillium-félék és az ibolya.

Ételei a sok energiát sugalló, a magas C-, E-, K-vitamin, Béta-karotin tartalommal rendelkező élelmiszerek, az antioxidáns* hatással bírók, a vörös húsok és a vasban és magnéziumban gazdagok

Szakrális-csakra (szex-csakra, hasi-csakra)

Szanszkrit neve Svadisthana, jelentése édes íz, édeset ízlelni. A második csakra az ősi, soha ki nem haló érzelmek, a szexuális energiák, az alkotó erők, az érzékelés, öröm és a mozgás központja, melynek színe a narancssárga.

Svadisthana
SVADISTHANA

Elhelyezkedése: az alhasban, a köldök és nemi szervek között

Szimbóluma: hatszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: a has területe, nagyjából a köldök alatti régió, a medence, a vese, hólyag, mindennemű testfolyadék, mint a vér, a nyirok, az emésztőnedvek, a sperma. Ide tartozik az ágyéki idegfonat, a nemi mirigyek: prosztata, petefészek, here. Így feladata a férfi és női nemi jelleg kialakítása, a női menstruációs ciklus szabályozása, a szaporodás, beépítés. Érzékszerve a nyelv, funkciója tehát az ízlelés.

Hozzárendel mirigy: ivarmirigyek, petefészkek, herék, prosztata

Érzelmi jelentése a tudás, határozatlanság, állhatatosság, az önbecsülés hiánya és a kölcsönös függőség.

Spirituális jelentése az ösztön, egyéniség, hűség, a valakihez tartozás szükségessége.
A szakrális-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Színterápiában a narancs szín kapcsolható ehhez a területhez.

Szimbóluma a hatszirmú lótuszvirág, mely hat fontos idegvégződésre utal, vagyis, hogy az energiák áramlása itt hat dimenzióból történik.

Uralkodó bolygója a Merkúr.

Drágakövei a karneol és a holdkő, az agát, a borostyán, a gyöngy, a korall és a topáz.

Aromaterápiában az ylang-ylang, a neroli illetve a szantál használható erősítésére.

A Bach-virágterápia a tölgy, a fenyő, a szil és a szelídgesztenyét alkalmazza.

Gyógynövényei pedig a bazsalikom, a pitypang, írisz, a pomagránát és a csattanó maszlag.
Formai jele a kör holdsarlóval.

Ételei a narancsszínű ételek, és mindazok, melyek afrodiziákumként illetve étvágynövelőként hatnak ránk.

Köldök-csakra (napfonat-csakra, solar-plexus)

Szanszkrit neve Manipura, jelentése fénylő drágakő. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont, hozzárendelt eleme a tűz. Rajta keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, amely többek között táplálja éteri testünket, s ezáltal fizikai testünknek is életerőt kölcsönöz. Jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, vitalitásunkat, színe a sárga, aranysárga.

Manipura
MANIPURA

Elhelyezkedése: szegycsont alatt kezdődik, és a köldökig tart

Szimbóluma: tízszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer,hasnyálmirigy,izmok,

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

Érzékszerve a szem, így az itt uralkodó érzékelés a látás. Munkaszerve a láb és a lábszár.

Eleme a tűz elem, valamint mentál testünk tartozik ide.
Spirituális jelentése a megszerzett tudás, az akaraterő és a fény.
Érzelmileg a melegség, a nevetés, az öröm, az elragadtatás, a féltékenység, a bizalmatlanság, a félelem, az idegesség, a gyávaság, a depresszió és a zavarodottság jellemzik.

A Napfonat-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:
Ehhez a csakrához, nevéhez híven, a Nap kapcsolható, mint uralkodó bolygó, színe mi is lehetne más, mint a ragyogó napsárga.

Drágakövei a tigrisszem, a borostyánkő, a nemestopáz és a citrin.
Aromaterápiában a levendula a rozmaring, a bergamott és a citrus olajok ajánlottak.

A Bach-virágterápia a kövirózsa, a vadrózsa és a cseresznyefa virágát alkalmazza az itt kialakult blokkok oldására.

Gyógynövényeihez a kamilla, a nyári margaréta, a kukorica, a cickafark, a kapor, a vörös here, a vörös bohócvirág, lóhere, a Szent János virág és a rézvirág tartozik.

Ételei a könnyen emészthető, vitalitást, a máj és hormonrendszer működését fokozó, a kiválasztást segítő, méregtelenítő ételek, mint a citrom, a grapefruit, sárgarépa, a kukorica.

Formai jele a körben egy csúcsával lefelé fordított háromszög, mely az energiák lefelé haladását jelentik.

Szív-csakra

Szanszkrit neve Anahata, jelentése érintetlen. A szív-csakra a csakrarendszre középpontját jelképezi. Itt találkozik a három alsó fizikai-érzelmi központ, a három felső szellemi-spirituális központtal. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek van alárendelve. A szívcsakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Színe zöld, rózsaszín és néha aranszínű. Gyakran a “lélek kapujának” is nevezik, mivel a mély és intenzív szeretetnek a központja.

Anahata
ANAHATA

Elhelyezkedése: szív magasságában, a mellkas közepén

Szimbóluma: tizenkét szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: szív, a gerinc nyak és derék közötti része, a mellkas és mellüreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és a vérkeringési rendszer, a bőr

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy

Érzékszerve a bőr, és érzékszervi funkciója így a tapintás.

Munkaszerve a kéz.

Ehhez a csakrához a levegő elem és asztrál testük tartozik.

Formai jele a hatágú csillag, mely a levegő elemet jelképezi, azt az elemet, melynek hiányában nem élhetünk, mely láthatatlanul vesz körül minket, mely a friss oxigént, a pránát, az életenergiát jelenti, és amely minden irányba kiterjed és mozog.

Ez az energiaközpontunk egyensúlyt teremt a test, a szellem és a lélek között.
Szimbolikus jelentései a természet, a tavasz, a kreativitás, a termékenység, a bőség zavara, a szabad út.

Spirituális szinten a gyógyítás, regenerálódás, a föld szeretete, a Természettel való tökéletes harmónia jellemzik.

Érzelmi jelentései a nyitottság, a szabadság, nyugalom, a nagylelkűség, a düh, a széles látókör, a megelégedettség, a féltékenység és minden szívvel kapcsolatos dolog.

A Szív- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:
A színek közül a smaragdzöld fénye segíti a gyógyulást. Ehhez a csakránkhoz tartozó bolygó a Vénusz, a szépség és harmónia, a szerelem istennőjéről elnevezett égitest, így ha körbevesszük magunkat a zöld nyugtató árnyalataival, máris segítségünkre siet egyensúlyunk visszaállításában.
Szimbóluma a tizenkét szirmú lótuszvirág.

Drágaköve a rózsakvarc, a turmalin, a kunzit, a smaragd, a jáde vagy más néven a nefrit, a malachit, az opál, a krizolit, és a pirit.
Aromaterápiában a rózsaolajat használhatjuk.

A Bach-virágterápia a bükkfát, a cikóriát, a szőlőt, a hangafüvet, a nebáncsvirágot, a forrásvizet, a viziviolát és a verbénát alkalmazza.

Gyógynövényei között az aranyvesszőt, a gyöngyvirágot, a fuksziát, a mályvát , a sarkantyúkát, a borágót, a rézvirágot és az aloé verát említhetjük meg.
Ételei a legtáplálóbb étkek, Kalciumban és vasban gazdagok, melyek segítik a sejtek fizikai szintű megújulását, az egyensúly megteremtését a testben, mint például a búzafű.

Torok-csakra (nyak-csakra)

Szanszkrit neve Visuddha, melynek jelentése megtisztulás. A torok-csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja, színe a világoskék, ezüstöskék, zöldeskék. Ez a csakra hídként szerepel gondolataink és érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között, ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát. A torokcsakrán keresztül fejezzük ki mindazt, ami bennünk van.

Visuddha
VISUDDHA

Elhelyezkedése: váll és nyak magasságában

Szimbóluma: tizenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: nyak, tarkó, állkapocs, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdők felső tájéka, nyelőcső

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Érzékszerve a fül, érzékszervi funkciója a hallás.

Munkaszerve a száj és a hangszalagok.

Spirituális jelentéséhez a víz, az önkívület, a médiumitás, de Krisnát és Visnut is kék színben szokták ábrázolni, valamint ide tartozik az Akasha.

Érzelmi jelentéstartalma a nyugalom és a derű, az üresség, lágyság, szomorúság (blue), a frigiditás, a jó anya.
A Torok– csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Az energiaközpont színe égszínkék, a színterápia ezt hívja segítségül.

Szimbóluma a tizenhat szirmú lótuszvirág.
Drágakövei az opál, a türkiz, a zafír, akvamarin, kalcedon és a lápisz lazuli.
Aromaterápiában a levendula, zsálya és az eukaliptusz kapcsolható ide.
Gyógynövényei az körömvirág , a rhexia és a hajnalka.

A Bach-virágterápiában a gesztenyerügy, a mustár, az olajbogyó és a fehérvirágú vadgesztenye sorolhatóak ide.

Ételei az áfonya, a szeder, a szilva, a mazsola és a tengeri alga, illetve a szellemi energiákat növelő ételek.

Homlok-csakra (harmadikszem-csakra)

Szanszkrit neve Ajna/Adzsna, jelentése észlelni, irányítani. A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe az indigókék, néha sárga és ibolyakék árnyalata. A harmadikszem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve. Ez a csakra már nem a testben, hanem a fejben található, ezért sokkal szellemibb, mint a megelőzőek.

ajna
AJNA

Elhelyezkedése: szemöldök fölött, a homloközepén

Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer

Hozzárendelt mirigy: hipofízis (agyalapi mirigy)

Érzékszervi funkciója minden érzékelés, ideértve az érzéken kívüli érzékelést is.

Ehhez a csakrához már elem nem társítható.

Formai jele a fehér kör, két fénylő szirommal. Ezek a szirmok a tobozmirigy függesztő nyelei, és a lingam a kör közepén jelenik meg.

Szimbolikus és spirituális jelentései megegyeznek, mint a nőiesség, az újhold, misztikum, a harmadik szem, látnoki képességek, szélsőséges idealizmus, paranoia, depresszió, elszigeteltség, álomvilág, magány.

Érzelmi jelentése a semlegesség, tárgyilagosság, távolságtartás, megbecsülés, depresszió és magány.

A Homlok- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Színterápiában a királykék színt használjuk ennek a területnek a gyógyítására.
Szimbóluma a kilencvenhat szirmú lótuszvirág (2×48) a Shiva lingammal.
Drágakövei a lápisz lazuli, a zafír és a hegyikristály .

Aromaterápiában a levendula és a jázmin sorolhatóak ide.
Gyógynövényei az örökzöld tölgy, a kukorica, a lila hajnalka, a borsmenta, és a kék krizantém.
A Bach-virágterápiában apróbojtorjánt, búzavirágot, magyalt és diót használhatunk.
Ételei a nyugtató, csillapító hatású étkek, valamint a fekete ribizli, az olajbogyó, szeder, a fekete bab és a kökény.

Korona-csakra (fejtető-csakra)

Szanszkrit neve Sahasrara, jelentése ezerszeres. A korona-csakra a megvilágosodás székhelye. Rajta keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel. A korona-csakra eleme a gondolat, általa sikerül tökéletesen megértenünk azt, amit korábban értelmileg, majd később intutív módon fogtunk fel. Uralkodó színe az ibolyakék, de a fehérig minden színben megjelenhet. A Sahasrara-ban távolabb jutunk az anyagi világtól, és ezzel együtt a tér és idő korlátaitól. Ez a hely az igazi otthonunk. Innen indul nagy utazásunk az életbe, és fejlődésünk végén ugyanerre a helyre jutunk vissza.

Sahasrara
SAHASRARA

Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.
Elhelyezkedése : a koponya teteje, az agyi idegköteg.

Szimbóluma: a Bindu, a félhold feletti pont

Hozzárendelt testrész: idegrendszerünk és a nagyagy, valamint a koponyalemezek és a kutacs kapcsolhatók hozzá.

Hozzárendelt mirigy: belső elválasztású mirigyünk a tobozmirigy.

Érzékszervi funkciója nincs, de az empatikus képességünk erősítését segíti.

Szimbolikus jelentése az egyéniség, a gyógyítás, szolgálat, az élet értelmének a felismerése, a keresztény papi törvények, az autoritás, az igazság, a böjt, a szomorúság és a várakozás.

Spirituális jelentései a vallási öntudat, szentség, alázatosság, bűnbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia és tudás.

Érzelmi jelentése. a bánathoz, szenvedéshez, szenvedélybetegségekhez, visszavonultsághoz, belső nyugalomhoz, elvágyódáshoz, a gyászhoz, a rejtett haraghoz, az átértékelődött világhoz, öngyilkos hajlamhoz köthető.

A Korona-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Színterápiában a misztikus lila szín erősít harmonizálni ezt a területet.

Leggyakoribb szimbóluma egy csúcsával lefelé mutató háromszög ponttal a közepén ezer szirommal körbevéve.

Drágakövei az ametiszt és a hegyikristály.
Aromaterápiában a lótusz, az olibánum és a levendula illata segíti a gyógyítást.

Gyógynövényei közé a levendula, a lótusz és a csillagtulipán sorolható.
A Bach-virágterápiában a vadalma hoz segítséget.
Ételei a nyugtató, csillapító hatású étkek, melyek segítenek a mentális zavarok, az idegrendszeri problémák kiegyensúlyozásában, illetve a hagyma, a padlizsán és a lilakáposzta.

Miért kell vigyáznunk környezetünkre?

Mivel az energiafelvétel során az energiánkat a környezetünkben lévő fákkal, növényekkel, állatokkal, ásványokkal és más emberekkel kicseréljük illetve energiát veszünk fel tőlük, ezért fontos, hogy hol, milyen körülmények között élünk. Egy nagyvárosi ember érezhetően befolyásoltnak tekintheti energiaellátását az őt ért hatások miatt (pl. az elektromos energiamező által, szmog, zaj… stb.), viszont a zöldben való tartózkodás során érezhetően javulhat energiaellátása, mivel itt nincs lehetősége az elektroszmognak arra, hogy akadályozza az energia felvételét. Környezetünk károsítása azonban – mint ahogyan azt az erdők pusztulása is mutatja – automatikusan szűkös energiaközvetítést idéz elő. Hosszú távon nézve tehát az ember a környezet károsításával elpusztítja saját energiaellátását, lassan, de biztosan elpusztítjuk önmagunkat, ha nem figyelünk oda!

LÉLEKTERÁPIA >>

Vélemény, hozzászólás?