Melegkiütés ellen

melegkiütés

A hétvégén az egyik nagyon kedves vásárlóm keresett meg azzal a problémával, hogy az egyik gyerkőcén furcsa kis kiütések jelentkeztek, valószínűleg melegkiütés. Tanácsot kért, hogy mit is lehet ezzel kezdeni, hogyan lehetne „gyógyítani”…
Elmerülve a témában utána jártam, hogy mik azok az egyszerű otthoni természetes praktikák, melyekkel enyhíteni lehet a kiütéseket, illetve azoknál, akik hajlamosak az erős izzadásra, megelőzhető legyen e  probléma.

Mi is az a melegkiütés?

A melegkiütés tulajdonképpen egy bőrgyulladás, ami olyankor fordul elő, amikor a verejtékmirigyek eltömődnek, az izzadság nem jut a bőr felszínére megreked a bőr rétegei között, ezzel kiütések formájában gyulladást okoz. Legtöbbször kisgyermekeknél fordul elő, de felnőtteknél sem ritka. A lényeg, hogy ne essünk pánikba, hanem próbáljuk szépen alkalmazni a lenti tippeket és amelyik a legjobban beválik, azt alkalmazzuk rendszeresen megelőzésként.

Megelőző, enyhítő praktikák:

  • tartózkodjunk az erős napsütéstől, melegtől, párás levegőtől, izzadástól, húzódjunk árnyékba, levegőztessük a bőrt lenge, pamut ruhát viselve
  • többször zuhanyozzunk, mossuk le bőrünket, ezzel hűtjük is a bőrt, így csökken az izzadás, és a baktériumoknak sem biztosítunk lehetőséget a gyulladt bőrön való elszaporodásra
  • természetes alapú hintőpor használatával is jót tehetünk bőrünk számára
  • kerüljük a zsíros krémek használatát nagy melegben, ezek izzadásfokozók
  • tegyünk szódabikarbónát a fürdővízbe, így fertőtlenítve bőrünket és ha van otthon aloe vera növény, használjuk fel a leveléből kinyomott zselét, (előtte feltétlenül tisztítsuk meg a bőrt)
  • az esti fürdés, zuhanyzás után,a shea vaj használata kiváló. Ha pelenkás babáról van szó vékonyan kenjük be a kiütéses bőrt a pelenka által fedett területen.

Ha a fenti praktikák nem segítenek, és egyre kiterjedtebb, erőteljesebb a kiütés, akkor súlyosabb fertőzés állhat a háttérben, ebben az esetben feltétlenül forduljon orvoshoz!

Vélemény, hozzászólás?