Víz-életünket a víz uralja

Víz – életünket a víz uralja
A víz, az életünk alapja, egészségünk és jövőnk záloga!
Az a közismert tény, hogy míg táplálék nélkül akár 40 napig is elélhet egy ember, addig folyadék nélkül csupán 3-6 napig, elegendő bizonyíték arra, hogy mennyire fontos az emberi szervezet számára a megfelelő mennyiség és minőség.
A tiszta víz a földön található egyik legértékesebb anyag. A manapság tapasztalható gondatlan bánásmód, az ivóvízforrások mérgezése világszerte veszélyezteti ezt az értékes erőforrást.
Életünk kulcsa, szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Nem csak az élet kialakulásához, hanem a fenntartásához is nélkülözhetetlen. Döntő mértékben befolyásolja az életminőségünket és az egészségi állapotunkat.
Szerepe az emberi testben létfontosságú. Az újszülöttek testének kb. 75-80%-át képezi, a felnőttekét  kb. 60-70%-ban  pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 78%, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Szervezetnek szüksége van rá, bőrünk mintegy 7 liter vizet tartalmaz, agyunknak 90%, a testünknek, pedig 60%-át teszi ki.
víztest
Nem csak azért kell innunk, hogy ki ne száradjunk, hanem azért is, hogy kimoshassa a szervezetből az amúgy lerakódó méreganyagokat.
Egy ember évente több, mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.
Legfontosabb feladatai a szervezetben:
** szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
** szállítja az oxigént a sejtekhez.
** eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
** karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron-és protonszintet.
** párásítja a levegőt, amit belélegzünk.
** rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.
** a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot a víz alkotja.
** szabályozza a testhőmérsékletet.
** átmossa a vesénket, segítve így a méregtelenítést.
Hiány és hatásai:
Amennyiben a folyadékveszteség például a meleg következtében fellépő verejtékezés miatt tartósan meghaladja a bevitt víz mennyiségét, a szervezet kiszáradása következhet be.
A kiszáradásra legfogékonyabb sejtek közé tartoznak az agysejtek, ezért a kiszáradás egyik fő jeleként jelentkezik a tudatzavar, mely kómáig fokozódhat.
A verejtékkel só is távozik a szervezetből, emiatt nem tud a szükséges mennyiségű víz a vérbe jutni, így a vérnyomás csökken, ez szédülést okoz.
A víz- és só veszteség további fokozódása a vérnyomás olyan mértékű csökkenését idézheti elő, amely ájulást okozhat, valamint az agy, a vesék és a máj károsodásához vezethet. TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1441.
Tehát bármelyik területét térképezzük is fel életünknek, szervezetünknek, rá kell jöjjünk nincs más választás: csak a víz ami éltet bennünket!…minden további építőkocka csak a játék része.
Az már csak hab a tortán, hogy szappanjaink víz nélkül mit sem érnének…..https://eszappan.hu/webaruhaz/

Vélemény, hozzászólás?